De camera van je iPhone gebruik je eigenlijk altijd als volautomatische camera, zonder je druk te maken over diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Je kunt ze ook verder zelf niet instellen (hoewel er apps zijn, die dat wel mogelijk maken, maar dat terzijde). Voor sommige foto’s en/of foto-omstandigheden, kan het toch goed zijn om je te realiseren, hoe de camera zijn belichting instelt. Dat gaat als volgt:

Het diafragma van de camera van de iPhone 4S en 5 heeft een vaste waarde van 2,4. De sluitertijd kan worden aangepast tussen 1/15 en 1/4000 seconde. Zolang er genoeg licht is met deze tijden, blijft de ISO-waarde op 64. Als het donkerder wordt, en een sluitertijd langer dan ca. 1/40 seconde nodig wordt, gaat de gevoeligheid (ISO-waarde) omhoog.

In de meeste foto-apps kun je terugvinden welke instellingen zijn gebruikt; als je ziet dat de sluitertijd lang wordt, kun je dan bij voorbeeld ook foto’s maken die bewegingsonscherpte laten zien bij bewegende onderwerpen. Dat geeft soms mooie en interessante effecten.